czwartek, 2 stycznia 2014

Pieczony karczek - domowa wędlina

Mięsa mogę nie jeść wcale, a już w szczególności tego ze sklepowych półek. Wszelkim szynką i kiełbasą również dziękuję. Inaczej sprawa wygląda w momencie kiedy zostanę e obdarowana mięskiem z tzw domowego chowu;-). Wtedy sama przygotowuję wędliny.

1,2 kg chudego karczku
2 ząbki czosnku
pół cebuli, 
grubo mielony pieprz kolorowy
2 łyżki musztardy odrobina oliwy
sos sojowy ciemny (zamiast soli)

Czosnek miażdżymy, mieszamy z pieprzem musztardą solą i oliwą  i sosem sojowym na pastę. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie mięso, obkładamy cebulą pokrojoną w piórka, i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie zdejmujemy cebulę , a mięso obsmażamy na gorącej patelni z każdej strony. ( króciótko ) Wkładamy do brytany lub naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem pozostałym po smażeniu nakrywamy  i pieczemy ok 70 min. w 180 st Miedzy czasie zaglądamy do środka i w razie konieczności podlewamy odrobina wody. Na ok 10-15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy i przypiekamy wierzch. Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz