czwartek, 2 stycznia 2014

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Koniec roku był dla mnie bardzo pracowity i obfitował w brak czasu. Jaki będzie początek nowego tego jeszcze nie wiem. Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Mięciutkie , puszyste z delikatnym aromatem skórki cytrynowej, która jet dobrym przyjacielem ciast drożdżowych. Proporcje podaję na ok 10 dużych lub 15 mniejszych rogalików.

500 g mąki (plus troszkę do podsypywania)
szczypta soli 
2 duże jajka (plus jedno do posmarowania)
150 ml ciepłego mleka
35 g świeżych drożdży
80 g cukru
100 g stopionego masła


200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej


Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ok. 50 ml letniego mleka i tyle mąki aby po wymieszaniu uzyskać gęstość śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Stopić i ostudzić tłuszcz. Mąkę przesiać dodać cukier 2 jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wszystko długo i dokładnie wyrabiać, na sam koniec dodać roztopione masło i wyrobić ciasto do połączenia się z tłuszczem. Odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyłożyć na podsypany mąka blat i delikatnie zagnieść. Rozwałkować na okrągły placek i przecinając na trójkątny podzielić ciasto na odpowiednią ilość kawałków. Ułożyć na każdym połamana n kawałki czekoladę i zawijać od podstawy trójkąta, tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Rogaliki odstawić jeszcze na 15 min przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem Piec ok 25 min w 175 st.


3 komentarze: