wtorek, 14 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami migdałowymi i drobinkami czekolady

Rodzinkę naszło ostatnio (tzn ciągle ich nachodzi) na coś słodkiego.Skutkiem tego jest przepis na to obłędne ciacho, które już po raz trzeci gości u nas. Zaczęło się od przeglądu szafek w poszukiwaniu składników, które to zadowolą każdego, w efekcie powstało ciasto czekoladowe z drobinkami czekolady i ciasteczkami migdałowymi ( pozostałość po świętach). Ciasto troszkę przypomina browni , ale jest bardziej warte, mniej kleiste, smakuje pysznie na ciepło z lodami waniliowymi. na zimno tez jest wyborne, tylko,że jest problem z doczekaniem, aż wystygnie. Proporcja na średnia blaszkę ( u mnie kwadrat 15x15)



250 g czekolady ( użyła mlecznej)
80 ml mleka
100 g masła
2-3 łyżki gorzkiego kakao
180 g mąki
100 g cukru
5 jajek
pokruszone ciasteczka migdałowe ( lub każde inne ciasteczka)

150 g czekolady roztapiamy z masłem i mlekiem, mieszam az powstanie gładka masa. jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masę czekoladową i nadal ubijamy. Następnie dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy, na koniec wsypujemy pokruszone ciasteczka i resztę pokrojonej na kawałeczki  czekolady, ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 3 min w 170st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz