sobota, 7 grudnia 2013

Wilgotny piernik z jabłkami

Moi drodzy kto z was nie zagniótł ciasta na piernik staropolski , niech sie nie martwi. Mam dla was przepis  na pyszny wilgotny piernik, który na pewno wam posmakuje. nie wymaga dużo czasu, i możecie go spokojnie upiec 3 dni przed świętami. Przejdzie on aromatem przypraw , a dzięki dodatkowi jabłek będzie mięciutki i wilgotny



2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szklanka mleka
125 g miękkiego masła
skórka i sok z jednej pomarańczy
3 jabłka


Do miski włożyć miękkie masło, mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawy. Dobrze zmiksować. Dolać mleko, a następnie starte na grubych oczkach jabłka, zmiksować. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 45 minut.Dowolnie udekorowac



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz