sobota, 21 grudnia 2013

Tort Fedora tort czekoladowo orzechowy)

Moi drodzy, mam jeszcze tyle fajnych propozycji na nadchodzące Święta, którymi chciałabym się podzielić.Niestety doba jest za krótka ;-) i pewnie nie zdarzę wszystkich zamieścić na blogu. Ale obiecuję,że jak tylko znajdę chwilkę, będę je uzupełniać. Przecież za rok też będzie Boże Narodzenie.Dziś przedstawiam wam przepis na tort Fedora który zawsze przygotowuje moja mama.Jest bardzo prosty w przygotowaniu nie wymaga pieczenia, a jedynie zastosowania dobrych jakościowo składników. Niektórzy przygotowują go jeszcze e z dodatkiem masy migdałowej, ale u nas robi się go bez niej. Po prostu bardziej nam smakuje tylko w wariancie Orzechowo czekoladowym.

Masa orzechowa:

30 dkg zmielonych orzechów włoskich
40 ml słodkiej śmietanki ( takiej jak do kawy)
½ szklanki cukru pudru
7 dkg masła
1 łyżeczka spirytusu

Masa czekoladowa:
40 dkg czekolady gorzkiej
25 dkg masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki spirytusu


dodatkowo 3 okrągłe andruty

masa orzechowa

Śmietankę podgrzać z cukrem , ąz do jego rozpuszczenia, kiedy lekko ostygnie dodać do zmielonych orzechów i wymieszać. Następnie do masy orzechowej dodać masło i spirytus i wszystko dokładnie utrzeć.

masa czekoladowa:

czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i kiedy lekko ostygnie utrzeć na gładką masę z pozostałymi składnikami.

Na jednym andrucie rozsmarować cześć masy czekoladowej, przykryć kolejnym andrutem i rozsmarować masę orzechową, następnie położyć trzeci andrut i wyłożyć na niego resztę masy czekoladowej. Wyrównać. i wstawić ot do lodówki do schłodzenia. Smacznego







5 komentarzy: