czwartek, 12 grudnia 2013

Szwedzkie pierniczki-Pepparkakor

Pepparkakor  to słynne szwedzkie pierniczki, wiele z Was zna je za pewne z Ikei gdzie do nabycia są przez cały rok. W smaku mocno korzenne, czasem wręcz ostre, ale ilość przypraw możecie dawkować w zależności od upodobań. Polecam używać z osobna wszystkich przypraw korzennych, a nie zastępować je większa ilością gotowej mieszanki. Pierniczki powinny być bardzo cieniutkie  dobrze wypieczone. Po upieczeniu twardnieją. leżakując w puszcze nabierają smaku i aromatu. Jeśli chcecie je szybciej zmiękczyć do puszki dodajcie skórkę z jabłka. Przyznam się wa,że ja ostatnio znalazłam otchłani szafek puszkę z zeszłorocznymi pierniczkami. Były rewelacyjne!!!

150 g miodu( lub syropu klonowego)
110 g masła
100 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki mielonego imbiru (można dodać więcej, jeśli lubicie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
W garnuszku podgrzać miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąc z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Do miski  przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. dodać jajko razem z mieszanką miodu i masła. Zagnieść przy pomocy miksera - ciasto jest bardzo klejące ale tak ma być więc nie dosypujcie na tym etapie mąki .  Uformować z ciasta kulę owinąć folią i schłodzić w lodóce min 2 godz ( najlepiej b jednak było gdybyście pozwolili mu poleżeć kilka dni)
Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy  Wykrawać dowolne kształty i bardzo delikatnie przenosić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja musiałam sobie pomagać łopatką)Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty.
Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.



A tu kilka świątecznych inspiracji prosto ze Skandynawii






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz