piątek, 6 grudnia 2013

Piernikowy świecznik

Dzisiaj mam dla Was troszkę nietypową, ale słodką inspirację. Piernikowy świecznik. Oczywiście z tego przepisu możecie też zrobić pierniczki do chrupania, ale są twarde. Świecznik prezentuje się bardzo ładnie, daj wam pole manewru jeśli chodzi o dekorację i pięknie pachnie. 




18 dkg mąki
8 dkg cukru
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka sody oczyszczonej
4 dkg miodu

lukier

15 dkg cukru pudru
sok z jednej cytryny

Z maki cukru, przyprawy , sody , miękkiego masła  miodu  jednego jajka zagnieść elastyczne ciasto. Uformuj w kulę, owiń folią i staw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na płat ok 3mm grubości.Wytnij prostokąt będący podstawą świecznika, a następnie   gwiazdki duże i trzy troszkę mniejsze. Piecz przez 20 min w temperaturze 175 st. Po upieczeniu jeszcze gorące pierniki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw na 30 minut do gorącego (ale wyłączonego) piekarnika. Kiedy ostygną możesz już składać swój świecznik, sklejając poszczególne części lukrem.




1 komentarz: