sobota, 21 grudnia 2013

Markizy migdałowo pomarańczowe z kremem czekoladowym

Pyszne kruche markizy, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie przygotować same ciasteczka i zamknąć w puszcze, a jak przyjdzie wam ochota to przełożyć ulubionym kremem lub konfiturą.Dla mnie to idealne połączenie migdałów pomarańczy i kremu czekoladowego.



200 g masła
120 g mielonych migdałów
120 g mąki pszennej
skórka i sok otarty z jednej pomarańczy
1 łyża kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagniatamy ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce około godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na lekko obsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty.
Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 st na papierze do pieczenia, Po wyjęciu z piekarnika są miękkie dlatego ostrożnie przekładamy je na kratkę do przestudzenia.

Krem czekoladowy

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki nutelli
2 łyżki mleka

Mleko podgrzewamy w rondelu do gorące dodajemy połamana na kwaki czekoladę i nutellę, wszystko energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady ( można lekko podgrzewać) Kremem przekładamy wystudzone ciasteczka.



3 komentarze: