sobota, 14 grudnia 2013

Makowiec z jabłkami bez mąki

To jedno z moich ulubionych ciast Świątecznych. Bardzo wilgotny ,aromatyczny z grubą warstwą polewy czekoladowej makowiec. Nie potrzebuje spodu z ciasta., ba nawet nie jest mu potrzebna mąka. Smakuje pysznie, najlepiej,żeby po upieczeniu miała czas aby "dojrzeć" 2-3 dni. Polecam bardzo.

8 jajek, 
200 g masła, 
1 szklanka cukru, 
300 g suchego mielonego maku, 
4 duże jabłka jabłek, 
szklanka  kaszy manny, 
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
garść rodzynek, 
garść grubo posiekanych orzechów włoskich ( można pominąć)
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
ew inne drobno posiekane bakalie


Polewa


15 dag masła 

1-2 łyżki cukru 
2 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki wody




Mak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,najczęściej należy go po prostu na chwilę zalać wrzątkiem( nie wymaga już mielenia). Odstawić do przestudzenia.  Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Miksując,  dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz , starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie . 

Formę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. 
Piec w 175 stopniach ok. 1 godzinę  
Przygotować polewę, w rondelku umieścić wszystkie składniki i ciągle mieszając podgrzewać ,aż powstanie gładka lśniąca masa Po ostudzeniu polac przygotowana polewą



5 komentarzy:

  1. ciekaw ten Twój makowiec. zapisałam, może zrobię za rok :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do wykonania na nadchodzące święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam go po raz pierwszy w zeszłym roku. Bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a mozna z puszki mak juz z bakaliami????

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie próbowałam, ale jesli go chcesz wypróbować upewnij się czy nie jest jednak zbyt mokry

    OdpowiedzUsuń