sobota, 14 grudnia 2013

Czekoladowe babeczki z kremem rumowym i marcepanem

Lubicie małe słodkie cosie ? A może pomyślicie o przygotowaniu takich na nadchodzące święta lub Sylwestra. Babeczki czekoladowe z kremem rumowym i marcepanem. Przygotowanie czekoladowych spodów nie jest trudne wystarczy trochę cierpliwości i silikonowe foremki do babeczek.Smak wypełnienia możecie modyfikować wg własnych podobań.  



200 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany 36%
dwie łyżki rumu
5 dkg marcepanu
ew olejek rumowy dla wzmocnienia aromatu

100 g Czekolady roztapiamy na parze rozpuszczoną i smarujemy wnętrze foremek dokładnie pędzelkiem. Pozostawiamy pierwszą warstę do zastygnięcia i nakładmay kolejną. Przy odrobinie wprawy wystarczą 2 warstwy ale jeśłi się boicie że babeczki popękają przy wyjmowaniu nałożcie trzecią. Zastygnięte czekoladowe miseczki delikatnie wyciągamy z foremek i nadziewamy kremem  
Śmietankę mocno podgrzewamy -uwaga zeby nie zagotować. Do gorącej wsypujemy połamaną na kawałki czekoladę , odczekujemy chwilkę az zmięknie i energicznie mieszamy az do całkowitego rozpuszczenia. Teraz delikatnie ciągle mieszając dolewamy rum i ew olejek. Masę zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy mikserem do powstania puszystej masy. Na spód każdej z foremek czekoladowych wkładamy kulkę z marcepanu i wypełniamy kremem rumowym. Dekorujemy i wstawmy do lodówki do stężenia




2 komentarze:

  1. cudne deserki na świąteczne popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm…. marzenie piękne :)
    u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagrodą może sie skusisz -Zapraszam!
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń