czwartek, 12 grudnia 2013

Choinki z piernika

Mogą być oryginalną dekoracją, mogą też być smacznym prezentem. Ich przygotowanie to fajna zabawa i masa frajdy.Zaproście dzieciaki lub znajomych do wspólnego tworzenia choinek. Niech każdy z Was przygotuję swoją wg własnych upodobań, a potem możecie się wzajemnie wymieniać ;-) Polecam bardzo w ramach akcji długie zimowe wieczory. Foremki i stojaczki do choinek możecie kupić w sklepie marki Tescoma

200 g miodu 
130g cukru trzcinowego
150g masła
500g mąki
2 łyzki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
skórka otarta z cytryny 

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztapiamy z miodem i cukrem i pozostawiamy do ostygnięcia.Sypkie składniki mieszamy razem i dodajemy do masy miodowej. Dodajemy jajka i całość dokładnie wyrabiamy.Owijamy w folię i wkładamy do lodówi na kilka godzin. Następnie partiami rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy różnej  wielkości gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp i pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Studzimy na kratce. Kiedy wystygną składamy nasze choineczki i dekorujemy. *

Ponieważ stojaczek do choinki w zestawie jest jeden, a kupowane oddzielnie wychodzą dość drogo możecie sklejać choinki za pomocą gęstego lukru.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz