wtorek, 26 listopada 2013

Tradycyjny makowiec drożdżowy

Tak zwane must be na świątecznym stole. Czy ktoś z Was w ogóle wyobraża sobie święta bez makowca ;-)
Przepis wypróbowany wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny aromatyczny i wilgotny makowiec. W te święta na pewno tez się pojawi. Proporcję podaję na 2 zawijańce.



500ml mleka, 
30dkg masła 
20dkg miodu, 
rodzynki, 
skórka pomarańczowa , 
50g drożdży świeżych , 
180g cukru pudru , 
szczypta soli,
 4 jajka, + 1 do posmarowania ciasta 
500g mąki, skorka otarta z cytryny .
500g maku mielonego suchego
 

Przygotowanie maku; ja używam suchego maku mielonego ( do kupienia min w Lidlu) ubić 2 białka na pianę dodać miód mak i banalnie wszystko wymieszać na masę .

 Ciasto: z drożdży łyżki cukru 5 łóżek mleka i 2 łóżek mąki zrobić rozczyn. Poczekać aż podwoi swoją objętość . Do misy wyspać mąkę cukier sól wbić jajka resztę mleka , skórkę cytrynowa i wyrośnięty rozczyn . Wyrabiać na gładkie ciasto ( ja używam miksera z hakiem) gdy ciasto będzie gładkie dodać roztopiony tłuszcz i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 porcje i wyłożyć na blat posypany mąka i rozwałkować każdą część ciasta  na placek  Nakładamy nadzienie pozostawiając wolne boki i zawijamy w roladę pamiętając aby łączenie ciasta pozostało na spodzie . Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta . Uformowane makowce kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy na 15 min pod ściereczka . Piekarnik nagrzewamy do 180st bez termoobiegu , makowce smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczony ok 60min. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił kładziemy od góry papier . Po upieczony studzimy i dowolnie dekorujemy 


a tak zapakowany moze powędrowąc pod choinkę jako słodki upominek

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz