sobota, 23 listopada 2013

Strucla ( chalka) drożdżowa


 Tradycyjna chałka drożdżowa.Do rybki z makiem, lub z kruszonką na pyszne śniadanie.Mięciutki środek delikatna skórka, i ten cudowny maślany zapach. Upieczcie raz,a nigdy więcej nie kupicie gotowej. Kto z boi się ciasta drożdżowego, to zapraszam do działu PORADY znajdziecie tam instrukcję na ciasto drożdżowe doskonałe.
 
 
500 g mąki
2 jajka + jedno do smarowania
250ml mleka 
5 dkg drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru 
5 łyżek roztopionego masła 
 
 
Drożdże mieszamy z łyżą cukru odrobiną mleka i łyżką mąki Do misy wsypujemy przesianą mąkę, letnie mleko , sól, cukier i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na dwie porcje , z każdej formujemy 3 wałeczki i zaplatamy w warkocz.Zaplecione chałki odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 175st bez termoobiegu. Przed włożeniem chałek do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem bądź kruszonką.Pieczemy ok 50 min ( u mnie były 60 i to ciut za dużo)
 
 


 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam chałkę, najlepiej z warstwą masła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a mogę poprosić o przepis na kruszonkę? Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń