sobota, 16 listopada 2013

Śniadaniowe ciasto cytrynowe

Sniadaniowe, bo mam na niego patetent ;-) Ciasto robię wieczorem, nakryte folią chowam do lodówki, a rano na 35 minut do pekarnika. Potem na stole kładę ulubioną konfiturę, ciepłe kakao  i niedzielne śniadanie gotowe ;-) Ciasto cytrynowe jest bardzo proste w przygotowani, lekkie puszyste i zawsze się udaje.

25 dkg mąki 
20dkg cukru 
20dkg roztopionego masła
3 jajka 
2 łyżki kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 sok z cytryny plus strata skórka. 

 

Wszystko miksujemy na wysokich obrotach i pieczony 35 min w 180 st . Pyszne z lukrem do którego dodajemy skórkę cytrynowa , lub oprószone cukrem pudrem.

1 komentarz: