wtorek, 5 listopada 2013

Sernik kokosowy (coconut cheesecake)

  • Moi mili coś mnie ostatnio naszło na serniki. Po bardzo udanym eksperymencie z z sernikiem z Jackiem Danielsem, wpadłam na pomysł upieczenia sernika z dodatkiem mleczka koksowego. Ciasto w efekcie powstało bardzo dobre, o mocno wyczuwalnym smaku kokosa. Delikatny ,puszysty wilgotny sernik z chrupiącą kokosową bezą. Proporcję na tortownicę 18-20 cm




Masa serowa
1/2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki proszku budyniowego (najlepiej koksowego , ew.Waniliowego)

Beza

3 białka 
szklanka cukru
szklanka wiórków kokosowych
 szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli  na sztywno pod koniec dosypujemy cukier i wiórki koksowe

Mleczko kokosowe podgrzewamy i do gorącego wsypujemy wiórki kokosowego, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy ser, i mieszamy. Dodajemy budyń, mieszamy, następnie delikatnie wlewamy mleczko z wiórkami  śmietankę. Wszystko dokładnie łączymy. Uwaga masa jest rzadka, wiec upewnijcie się że macie szczelną tortownice ;-)

Masę serową przekładamy do foremki, której dno wysypujemy bułką tarta . Na wierzch delikatnie wykładamy kokosową bezę i pieczemy w 160 st 60-70  minut.












5 komentarzy:

  1. Mniam, cudownie wygląda z tą bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się ta -beza dopełnia całość ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem że cukier do bezy to ma być cukier puder? Mam pytanie jak nałożyć tą bęze żeby nie wtopiła się w mase serową? Chciałam rozsmarować całość niestety dałam masę na środek i zamiast to rozsmarować to większa część bezy wpłyneła mi w środek nie dała sie rozsmarować ponieważ masa serowa była za płynna co robić na następny raz żeby uniknąć tej sytuacji ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier do bazy zwykły kryształ.jeśli białka będą ubita na sztywno nie ma prawa wtopić się w ser

      Usuń