środa, 27 listopada 2013

Pomarańczowe kruche ciasteczka

Pyszne malutkie kruche gwiazdki intensywnie pomarańczowe. Co tu dużo pisać o takich ciasteczkach. Każdy z nas lubi takie małe słodkie cosie.Ciasto jest bardzo elastyczne dzięki dodatkowi śmietany kremówki. Świetnie się zagniata i bardzo dobrze wałkuje.Z podanych proporcji wychodzi ok 120 ciasteczek



400 gr mąki
szczypta soli
200 g zimnego masła
200 g cukru pudru
2 pomarańcze
3 łyki śmietany 30%

Masło kroimy na małą kosteczkę dodajemy do przesianej maki z solą. Siekamy nożem do powstania grudek. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy 4 łyżki soku pomarańczowego i śmietankę. szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy folią i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyjmiemy ciasto ) nie całe naraz) i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąka stolnicy. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze do pieczenia w 175 st ok 16 minut.


7 komentarzy:

  1. Takie kruche ciastka są najlepsze. Twoje muszą pięknie pachnieć dzięki tym pomarańczom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pachną pięknie, polecam dodatkowo wsadzić do puszki gdzie przechowujemy ciasteczka świeżą skórkę z pomarańczy

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie na takie proste, nieprzekombinowane ciasteczka mam dzisiaj smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że święta coraz bliżej :D Fajne ciasteczka - trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń