czwartek, 21 listopada 2013

Piernik z czekoladą i bakaliami

Widzę,że na zaprzyjaźnionych blogach, atmosfera nadchodzących Świat jest już wyczuwalna, ja również od jakiegoś czasu przeglądam stare przepisy, szukam nowych inspiracji. Będę próbować, kombinować, ale znając mnie na Bożonarodzeniowym stole będzie tradycyjnie ;-) makowce, pierniki, serniki,,a u Was. Dziś propozycja nie do odrzucenia Piernik z czekoladą i bakaliami., choć może czekolada to złe słowo, ponieważ jest to masa z bloku czekoladowego, i oczywiście ,że jak ktoś chce to może zamiast tego przełożyć ciasto prawdziwą czekoladą, ale wg mnie z masą z mleka proszku smakuje pysznie

Ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
1/2 kostki masła
3 jajka
3 łyżki kwaśniej śmietany
1,5 łyżki sody
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
garść bakali ( rodzynki orzechy skórka pomarańczowa, co tam chcecie)


Masa "czekoladowa" 
1 szklanka cukru  
250 g margaryny 
1/2 szklanki wody3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
 400 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku




Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Następie porcjami wlewać miód i ciągle ucierać. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i przyprawą, przesiać i  małymi porcja,i łączyć z masą., dodać bakalie. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie szpatułką wmieszać ją do ciasta. Foremke keksową natłuścić i wysypać bułką tartą. przełożyć ciasto. piec w 165 st ok 60 minut.  Przygotować masę
Masło rozpuścić z cukrem, wodę, kakao, wymieszać i lekko przestudzić .Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.Jeszcze ciepłą i plastyczna masą przekładać piernik.
Lekko przestygnięte ciasto wyjąc z formy i studzić na kratce. Po przestygnięciu przekroić i przełożyć masą .Dowolnie udekorować. Najlepiej smakuje po 2- dniach.


Wigilijny Piernik 2013

3 komentarze:

  1. święta już tuż tuż :]
    piękny piernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatek bakalii bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń