sobota, 23 listopada 2013

Makaroniki z aksmitnym kremem czekladowym

Moje eksperymenty z makaronikami, mają różny efekt. Smakowy zawsze jest zadowalający, ale nie zawsze udaje mi się uzyskać tą charakterystyczną dla francuskich makaroników obwódkę ;-) Nie wiem co jest przyczyną, Próbowałam już z białkami świeżymi i tak jak polecają inni blogerzy z "odstanym" Efekt jest taki,ze jednym obwódka wychodzi, a drugim nie. Zachęcam was jednak do próbowania i pieczenia tych cudeniek, bo nieważne czy w kształcie idealne, w smaku po prostu boskie

120g zmielonych migdałów( bez skórki) 
2 białka 
szczypta soli, 
150g cukru pudru 

na krem
1 tabliczka mlecznej czekolady 
3 łyżki serka mascarpone .

 Białka ubijamy na sztywną pianę z szczypta soli, pod koniec dodajemy cukier ciągle ubijając . Na koniec dodajemy zmielone migdały i delikatnie wszystko mieszamy . Workiem z odciętym rożkiem robimy na blasze wyłożonej papierem kleksy . Pieczemy w 150 st 30 min bez termoobiegu. 
Czekoladę roztapiamy na parze i mieszany z mascarpone . Kremem przekładamy ciasteczka i zostawiamy do zastygnięcia . Z podanych proporcji mamy ok 30 gotowych makaroników .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz