piątek, 22 listopada 2013

Kruche ciasteczka z żurawiną

Jedne z z moich ulubionych ciastek.Właściwie to nie wiem dlaczego piekę je tylko w okresie bożonarodzeniowym ;-( Produkuję ich sporo i zapełniam puszki, bo mogą leżeć długo bez uszczerbku na smaku. Dodatkowym atutem jest to, ze surowe ciasto owinięte folią możecie mrozić zawsze kiedy Wam tylko przyjdzie ochota na te pyszne ciasteczka macie je pd ręką.. W smaku lekko maślane przełamane kwasowością żurawiny, otulone leciutko koksem. Malutkie pyszniutkie ciasteczka. Przepis znaleziony na Moje wypieki . Z podanych proporcji wychodzi ok 60 ciasteczek.Ja do ciasteczek nie dodaję orzechów ( autorka Moich wypieków sugeruje dodać pół szklanki) Mnie bardziej pasuje wersja bez.



220 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny
około 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę  zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można też zostawić ciasto w lodówce do następnego dnia).
Piekarnik nagrzać do 200ºC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości około 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów.
Wyjąć, wystudzić na kratce.



3 komentarze:

  1. Świetne - muszę wypróbować! Dziękuję za dołączenie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je już kiedyś. Faktycznie, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń