środa, 27 listopada 2013

Krewetki czosnkowe z chili i pietruszką

Czosnek, chili, skórka z cytryny i świeża zielona natka pietruszki to chyba najpopularniejsze zestawienie dodatków do krewetek. Słusznie bo ta kombinacja smaków jest wyjątkowo udana. Dziś nie ma już problemu z dostępem do owoców morza, wielkie szczęście ma ten kto ma możliwość kupienia świeżych. Niestety większość z was trafi tylko na krewetki mrożone.Trudno. Kupując jednak te bierzcie pod uwagę zawartość glazury, było by dobrze gdyby nie przekraczała 8 %.


500 g obranych krewetek z ogonkiem
pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku
papryczka chili ( wg znania i smaku)
 skórka i sok z cytryny
oliwa z oliwek
sół do smaku

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażamy krótko. Następnie dodajemy posiekane chili i skórkę otartą z cytryny.Aromatyzujemy oliwę ok 1 minuty. Następnie na gorący tłuszcz wsypujemy rozmrożone i odsączone krewetki. Smażymy ok 3 minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i przesmażamy Jeszce ok minuty. Podajemy gorące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz