sobota, 23 listopada 2013

Keks (cwibak) z kokosową nutą

Przepis koniecznie  do wykorzystania na nadchodzące święta keks z kokosową nutą. Ciasto do przygotowania w nie więcej niż 15 minut.Zdecydowanie nabiera wartości po kilku dniach leżakowania. Ma wystarczająco czasu aby przeniknąć aromatem bakali i stać się bardziej wilgotne. Kolejnym razem dodam do środka rulonik z marcepanu myślę że właśnie tego tym razem tu zabrakło.Przepis na keksówkę ok 25 cm.
 

1 kostka masła
15 dkg cukru pudru
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
25 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 szklanki bakali(ja miałam tzw mieszankę keksową) 
4 łyżki wiórków kokosowych,
 cukier puder do posypania.

Masło ucieramy z cukrem na puch , następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Dodajemy śmietanę i mąkę i proszek i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dosypujemy bakalie i wiórki koksowe. Mieszamy.Pieczemy w 175 st ok 50 min (do suchego patyczka) Jeśli góra ciasta, będzie wam się zbyt szybko rumienić przykryjcie ją folią aluminiową lub papierem. Wg mnie ciasto najlepsze jest na 2-3 dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz