wtorek, 12 listopada 2013

Ciasteczka bezowe z orzechami i różą

Kolejna propozycja na smaczny upominek. Ładnie zapakowany na pewno sprawi wiele radości obdarowanemu ;-) Bez przy długich wstępów powiem tylko tyle,że ciasteczka rozpływają się w ustach, a połączenie orzechów laskowych i róży to pyszne i niebanalne połączenie smaków. Ciasteczka w wykonaniu podobne do Migdałowych bez z kremem kasztanowym, ale w smaku....hmm jak dla mnie lepsze ;-)




4 białka  130 g orzechów laskowych delikatnie podprażonych na patelni 220 g cukru pudru  70 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki miękkiego masła
5 łyżek konfitury różanej

Białka przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w temperaturze pokojowej przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić razem z cukrem pudrem na "mąkę" Ja orzechów laskowych nie obieram !!! Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać drobny cukier . Do sztywnych białek dosypać mączkę orzechową i za pomocą szpatułki wszystko delikatnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Używając małej łyżeczki ( do herbaty) nakładać w odstępcach porcje ciasta. Ja nakładam po pół łyżeczki ciasta. Następnie zamoczoną łyżeczką w wodzie lekko spłaszczyć powstałe na cieście kopczyki.Uwaga łyżeczkę moczymy każdorazowo przy każdym ciasteczku ;-) Blachę z ciastkami odstawiamy na ok godzinę do podeschnięcia. Pieczemy w 150 st ok 12-14 minut uważając aby się zbyt nie zrumieniły.
Po ostudzeniu ładnie odchodzą od papieru.  Masło ucieramy z różą na gładką masę.Zimne bezy przekładamy kremem różanym. Z podanych proporcji wyjdzie wam ok 18-20 gotowych ciasteczek lub ok 40 pojedynczych.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz