wtorek, 8 października 2013

Szarlotka z bezą

Szarlotka to chyba niekwestionowana królowa wszystkich ciast ( a kto jest królem-sernik?).Każdy z Was ma pewnie swoją ulubioną. Dla mnie podstawa do dużo jabłek mało ciasta, a do tego cynamon.Najczęściej pojawia się u nas szarlotka z bezą.Pyszną kruchą słodką, przełamaną kwasowością jabłek. Polecam bardzo sprawdzony przepis.

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
kostka masła
3 żółtka ( białka zostawiamy do bezy)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników szybciutko zagniatamy, kruche ciasto, formujemy w kulę , owijamy folią i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki

Beza
3 białka 
szczypta soli
niepełna szklanka cukru

1,2 kg jabłek obranych pokrojonych na ćwiartki
cynamon

:Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Formę smarujemy odrobina tłuszczu i wysypujemy bułką tarą. Wkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 12 min w temp. 180 st. Na podpieczony blat wykładamy pokrojone na ćwiartki jabłka. Z  białek cukru i soli ubijamy sztywną pianę. Rozsmarowujemy na jabłkach. szarlotkę pieczemy w 170 st ok 40 min z termoobiegiem, natychmiast po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Smacznego!





1 komentarz: