wtorek, 22 października 2013

Prosty chleb żytni na żurku

To jeden z tych przepisów, który powinien przypaść do gusty, wszystkim tym którzy mają obawy przed wypiekiem chleba w domu. To naprawdę nic trudnego. Pieczenie domowego chleba daje mnóstwo frajdy,a doznania smakowe i zapach unoszący się w kuchni jest bezcenny. Żytni chleb na żurku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, jest z gatunku chlebów ciężkich , zwartych z chrupiącą skórką.


Przepis podaję na jeden spory okrągły bochenek

500 gr mąki żytniej
1 łyżeczka soli
200 ml zakwasu żurkowego ( butelkowy ż€rek) lekko podgrzanego
ok 100 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż powstanie nam kula zwartego elastycznego ciasta. Durszlak wykładamy ściereczką obsypujemy mąką i przekładamy do niego ciasto. Nakrywamy i odstawiamy na ok 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 220 st , na dno wkładamy garnek z gorącą wodą.Wyrośnięty chleb, wykładamy na blachę lekko formujemy w okrąglutki bochenek i odstawiamy na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika  chleb nacinamy kilkakrotnie  na ok 0,5 cm .Smarujemy wierzch wodą. Pieczemy 12 min w 220 st ,  a następnie kolejne 40 w 180. Studzimy na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz