wtorek, 8 października 2013

Precle obwarzanki

Dzień dobry kochani,jet 5;41 ;-) , kawa zrobiona do połowy wypita, i zabieram się za uzupełnianie wpisów. Pewno wielu z Was odwiedziło Kraków, i spróbowało tam naszych pysznych obwarzanków.Moje ulubione to to z solą i serem. Uwielbiam je kiedy są jeszcze lekko ciepłe.Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.. W waszej kuchni też możecie je przygotować, a do posypania użyć swoich ulubionych dodatków, maku, sezamu, kminku,sera, albo cukru. Zainspirował mnie przepis Dorotus z moich wypieków. Same składniki i proporcje lekko zmodyfikowałam, ale technikę pieczenia (niezawodną) zapożyczyłam od autorki bloga. Z podanych proporcji wyszło mi 10 obwarzanków.



1 szklanki letniej wody
0,5 szklanki letniego mlek
1 łyżka cukru
2,5 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży 
4 szklanki mąki pszennej ( może być potrzebne ciut więcej)
56 g masła, roztopionego
Ponadto:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
do posypania: sól morska, mak, sezam, starty ser, cukier
żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, cukier, następnie  wodę i stopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, około 14 Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 cm. Uformować na kształt precla (tutaj instrukcja), odłożyć na blaszkę oprószoną mąką . Abu przygotować obwarzanka utulacie dwa wałeczki o długości ok 40 cm i splećcie je razem jak warkocz, a następnie złóżcie w kółko.
Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie precelki.
Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać  dodatkami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.



2 komentarze: