czwartek, 17 października 2013

Paluchy wiedźmy - Halloween

Przepis nie nowy, ale sprawdzony Te paluchy na pewno wywrą ogromne wrażenie nie tylko na dzieciach, al i na dorosłych. Im straszniejsza stylizacja tym lepiej, w końcu niebawem Halloween. Te ciasteczka maja jedną ogromną zaletę, są pyszne kruche i maślane,  do tego ten efekt wizualny. Zachęcam do wspólnej zabawy przy lepieniu paluchów.

225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów

ew cukier puder i czerwony barwnik do dekoracji
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce. Można dekorować czerwonym lukrem.


3 komentarze:

  1. wyszły idealnie, ja robilam kilka razy ale nigdy sie nie udały tak jak powinny.

    OdpowiedzUsuń
  2. O kruca fiks wyszły idealnie. Robiłam w zeszłym roku, ale nie były tak realne :) Twoje są super

    Przy okazji zapraszam na konkurs, patelnia granitowa do wygrania http://basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Konkurs-Granitowa-patelnia-Ballarini-do-wygrania.html

    OdpowiedzUsuń