czwartek, 3 października 2013

Korzenne ciasto jabłkowe

Przepis dziecinnie prosty mam dla was dzisiaj. Pachnące wilgotne ciasto korzenno jabłkowe. Zapach przy pieczeniu unosi się w całym domu, a ciasto jeszcze ciepłe szybciutko znika z blaszki
Kostkę masła ucieramy na puch z 20 dkg cukru pudru , następnie dodajemy 3 całe jajka i nadal miksujemy , dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego(150g) i nie przerywając miksowania dodajemy 2 szklanki mąki łyżeczkę proszku do pieczenia łyżeczkę sody i przyprawę do piernika .Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę 2 jabłka.Finito

Pieczemy 50 min w temperaturze 180 st. Ja użyłam dużej blaszki , w mniejszej ciasto wyjdzie po prostu wyższe dodajcie wtedy ok 8 minut w piekarniku 


4 komentarze:

  1. Wszystko co korzenne skrada moje serducho:) !Zapraszam na sezamowe ciacho: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie jest super wilgotne dzięki jogurtowi :)

    OdpowiedzUsuń