sobota, 19 października 2013

Kawowe cupcakes z kremem czekoladowym

Kolejna inspiracja dla was.Oczywiście te cupcakes możecie przegotować z każdej innej okazji, i bez okazji też. Kawowe ciasto i mocno czekoladowy krem, tym razem w Halloweenowej odsłonie. Bardzo lubię ten przepis na krem na bazie serka mascarpone. Łanie układa się na babeczkach i zachowuje długo swój kształt.

Składniki na ok 12 cupcake:


300 g mąki
2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyzkach gorącej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g ciemnego cukru
2 jajka
100 ml mleka
85 g roztopionego masła, ostudzonego

Standardowo jak przy każdych muffinkach mieszamy suche składnik oddzielnie , a mokre oddzielnie.Następnie łączymy je razem łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 180 st ok 25-30 minut. Między czasie przygotowujemy krem. 

Składniki na krem:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
200 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

Roztapiamy czekoladę na parze. Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę. Przed dekorowaniem chłodzimy ok 30 min w lodówce. Dekorujemy wystudzone muffinki.




2 komentarze: