środa, 30 października 2013

Jack Daniels cheascake- Sernik z truflą

Nieskromnie powiem, że chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedno z lepszych ciast jakie do tej pory jadłam.;-) Ciężko było mi nawet znaleźć nazwę dla tego wypieku, bo niby to jest sernik, ale jest i trufla no i dodatek złotego trunku jakim jest Jack Daniels. Najbardziej przypasowała mi nazwa Jack Daniels Cheascake, ale wiem, ze nie do końca odzwierciedla ona to czym jest to ciasto. Powiem krótko musicie mi zaufać i spróbować, tego wypieku, bardzo eleganckiego i dostojnego w smaku. Jednocześnie aksamitnego i a co ja tu będę opowiadać... upieczcie koniecznie. Przepis zainspirowany ostatnim wydaniem magazyny Kuchnia  w mojej interpretacji, proporcję na tortownicę 20-22 cm.



Masa serowa

3 jajka
1/2 kg  twarogu ( ja użyłam tego z wiaderka ale może być z kostki zmielony 3 krotnie)
200 ml śmietanki 36%
120 g cukru
1,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego
3 łyżki Jacka Daniels'a

Trufla:
500 ml śmietanki 36% lub 30%
400 gr czekolady gorzkiej
75 ml Jacka Daniels'a

W pierwszej kolejności robimy masę serową. Miksujemy jajka na puch, dodajemy wszystkie inne składniki masy serowej ( oprócz Jacka ;-) i miksujemy do połączenia składników w gładką masę.Spód tortownicy wykładamy papierem i przelewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i pieczemy w 160 st 50 minut. Wierch ciasta powinien być lekko ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sarnik mocno rośnie podczas pieczenia , apotem lekko opada, tak ma być.

Teraz przygotowujemy truflę. Śmietankę podgrzewamy mocno ( uwaga zeby nie zagotować) do gorącej wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy ,aż do całkowitego rozpuszczenia.Studzimy, ale nie może całkowicie stężeć. Kiedy jest już zimna miksujemy tą masę na wysokich obrotach , pod koniec cieniutkim strumyczkiem dolewamy alkohol. Puszysty krem wykładamy na przestudzony sernik, i chłodzimy wszystko klika godzin w lodówce. Kroimy nożem zamoczonym każdorazowo we wrzątku.


2 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie! Musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodajemy Jacka do masy sernikowej???

    OdpowiedzUsuń