czwartek, 3 października 2013

Grzyby w marynacie jałowcowej

Z góry, zapowiadam, grzybów nie  jem i nie zbieram ;-) Po prostu ich nie widzę, albo one rosną nie tam gdzie ja akurat jestem ;-)  Zbierają i jedzą inni, mnie pozostaje obróbka, i patrzenie jak inni wsuwają i się zachwycają.



1 kg grzybków(oczyszczonych i przepłukanych zimną wodą ) gotujemy przez 5 min z łyżką soli.

Odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą.
 

Marynata:
szklanka octu
3 szklanki wody 
2 łyżki cukru 
1 cebula pokrojona w piórka,
1 marchewka w plasterki
5 listków laurowych
 3 łyżki gorczycy
 kilka ziarenek ziela angielskiego 
 ziele jałowca ok 1 łyżki. 
Wszystko gotujemy ok 10 min i wrzącą marynatą zalewamy poukładane w słoiczkach grzybki. Zakręcamy i zostawiamy do go ostygnięcia do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz