wtorek, 22 października 2013

Drożdżowe ślimaczki z serem

U mnie w domu ogromną popularnością cieszą się wszelkie "odrywane" bułeczki i drożdżówki. Przygotowane z proponowanego przeze mnie przepisu, mają tą zaletę,że długo zachowują świeżość, są bardzo puszyste, i spokojnie mogą wyrastać w lodówce przez noc, tak aby rano mogły wskoczyć do dziecięcej śniadaniówki, świeżutkie i pachnące. Zapraszam też do wypróbowania Cynamonowych ślimaczków oraz Maślanych bułeczek



 Proporcję podaję na 12 sporych ślimaczków.

500 g mąki pszenne
7 g drożdży suchych
250 ml mleka
2 łyżki stopionego masła
2 jajka
180 g cukru

Nadzienie
250 gram białego sera ( w kostce)
100 g cukru
1 jajko

Lukier
150 g cukru pudru
mleko 

dodatkowo
1 roztrzepotane z odrobiną wody jajko do posmarowania
odrobina mąki do podsypani ciasta



Mąkę wsypujemy do misy, robimy dołek, wsypujemy drożdże , zasypujemy cukrem, wlewamy mleko. Wyrabiamy ręcznie lub na wolnych obrotach za pomocą miksera z hakiem. Po chwili dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.Pod koniec dolewamy przestudzone masło i dokładnie łączymy wszystko, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przekładamy do miski oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy nadzienie.

Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, mieszamy aż się połączą i powstanie grudkowa masa.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy go na lekko obsypany mąką blat, delikatnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek. Smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w roladę, tak aby łączenie zostało pod spodem. Ciasto kroimy na ok 1,5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok siebie z lekkim odstępem. Każdy kawałek lekko spłaszczamy.* Odstawiamy na ok 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st.




 Przed włożeniem ciasta do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem . Pieczemy ok 25 minut. Lekko ciepłe polewamy lukrem


* na tym etapie możecie bułeczki schować pod ściereczką do lodówki na noc, i upiec rano. W tym wypadku, wyjmijcie je z lodówki na 15 minut przed pieczeniem i posmarujcie roztrzepanym jajkiem zaraz po wyciągnięciu z lodówki.






4 komentarze:

  1. Nadzienie wyszło Ci mokre? I użyłaś półtłustego sera? Ja raz robiłam ale z chudego i dodałam żółtko i ser był suchy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie :) Uwielbiam drożdżówki z serem, w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja używam sera pół tłustego i dodaję całe jako na 200 g sera

    OdpowiedzUsuń