wtorek, 8 października 2013

Ciasto dyniowe z jabłkami i orzechami

Dynia zupy nie doczekała bo została zużyta do ciasta. Nie wiem co ze mną nie tak, jakoś nie jestem wstanie przekonać się do dyni. Kombinuję, testuję, doprawiam i nic.chyba po prostu nie moje smaki
Ciasto dyniowo - jabłkowe z dodatkiem orzechów włoskich. Jest mocno wilgotne, a w smaku pozostawiam to waszej ocenie, 

Na standardowo foremkę babkową potrzebujemy:


2 szklanki  utartej dyni,

2 starte jabłka, 
350 gr mąki, 
200 g masła
150 g cukru 
3 jajka,
3 łyżki kwaśnej śmietany 
pól łyżeczki sody, 
1 łyżeczką proszku do pieczenia, przyprawa korzenna.
garść posiekanych orzechów włoskich

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, następnie dodajemy jajka, i nadal miksując dosypujemy mąkę proszek i sodę oraz przyprawę korzenną, dodajemy śmietanę i nadal ucieramy.Na sam koniec dodajemy odciśnięte z nadmiaru soku owoce i warzywa i orzechy  Pieczemy 60 min w temp. 180 st jeśli jest taka potrzeba na ostatnie 10 min można skręcić piekarnik do 150.




3 komentarze:

  1. przecudnie wygląda, niby takie proste a takie fajne:)) uwielbiam takie wilgotne ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciszę się bardzo i zapraszam do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń