czwartek, 17 października 2013

Budyniowy krem karmelowy z figami

Mam dla Was dzisiaj pyszną propozycję pysznego deseru, który oczywiście zachęcam aby modyfikować o swoje ulubione dodatki. Jako że u mnie jest zatrzęsienie świeżych fig na straganach, staram się je wykorzystywać w mojej kuchni, puki są najbardziej dojrzałe i aromatyczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście do wykonania tego deseru, użyli innych owoców ( świetnie smakuję z gruszką).



2 szklanki mleka,
2 żółtka
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka mąki pszennej
5 dojrzałych fig

3 łyżki modu

4 figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu. Każdą figę włożyć do kokilki , polać miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąć
Przygotować budyń:Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka i 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować.
Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do kokilek z figami. Udekorować cząstkami świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę) albo na zimno.



3 komentarze:

  1. mmmm, słodko, gęsto, wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, rewelacyjny pomysł! Ten karmelowy budyń musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń