środa, 30 października 2013

Biszkopty cytrynowo waniliowe

Małe pyszne co nieco. Puszyste mięciutkie biszkopty cytrynwo waniliowe. Idealne do popołudniowej herbaty, albo do dziecięcej śniadaniówki.Ot niby zwykłe biszkopty, a tak szybko znikają...



2 jajka
szklanka cukru pudru
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 g stopionego masła
100 ml mleka
2 łyżeczki cukry waniliowego
skórka otarta z cytryny

Jajka należy ubić wraz z cukrem na puszystą jasną masę..Mąkę proszek, cukier waniliowy i skórkę cytrynową wymieszać razem i dodać do masy jajecznej.Wymieszać. Dodać roztopione masło wymieszane z mlekiem delikatnie zmieszać do uzyskania gładkiej masy.na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać równe kleksy ciast ( można pomóc sobie rękawem cukierniczym) Ja używam blaszki do wypieku biszkoptów, ale prawdę powiedziawszy lepiej odchodzą z papieru. Zachować odstęp bo ciasteczka trochę rosną  podczas pieczenia. Pieczemy w 170 st ok 20 minut, Muszą być rumiane na zewnątrz a mięciutkie w środku.


1 komentarz: