wtorek, 10 września 2013

Tradycyjny krupnik na cielęcinie

Uwielbiamy zupy. Moje potworzaste nie wyobrażają sobie dnia bez zupy, czy na obiad czy na kolację, a zdarzało się że i na śniadanie moje starsze zupy się domaga ;-) Trudno wybrać ulubioną, ale chyba jedną z tych naj jest krupnik. Im gęstszy tym lepszy, często wybiera taki,że łyżą kroić go można. Właściwie to nie wiem  czemu krupnik, ma taką złą opinię, przecież to chyba jedna z lepszych polskich zup ;-) 



    250 g cielęciny lub mięsa z kurczaka
    100 g kaszy najlepiej pęczaku
    200 g  ziemniaków
    2 marchewki
    1 duża pietruszka
    1 mały seler
    natka pietruszki
    1 cebula
    listek laurowy, ziele angielskie
     koperek
sól pieprz w ziarnach  do smaku


Mięso opłukać i zalać ok 1,5 litra wody, dodać listek laurowy , ziele angielskie i pieprz. Gotować ok 30 minut. po tym czasie dodać warzywa  obrane w całości ( oprócz ziemniaków) Gotować ok 20 min. Wywar odcedzić,ziemniaki pokroić w kostkę i razem z obranym mięsem wrzucić do wywaru, gotować az ziemniaki będą miękkie. na ok 15 minut przed końcem gotowania wsypać przepłukaną zimną wodą kaszę i starte warzywa  Dodsolić do smaku. Podawać zabielony kwaśną śmietaną  i posypany koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz