poniedziałek, 23 września 2013

Tort czekoladowo pomarańczowy

Moi drodzy, nazbierało mi się oj nazbierało. Mam dla Was kilka bardzo smacznych propozycji, postaram się to ogarnąć i podzielić się z wami nimi wszystkimi. Na początek zapraszam na tort czekoladowo pomarańczowy z mojego autorskiego przepisu.Przepis na biszkopt zapożyczony od kochanej niezawodnej Dorotus. Ciacho powstało z okazji moich któryś już z kolei 18 urodzin ;-) Tort możecie przygotować w wersji tylko dla dorosłych używając do nasączenia pomarańczowego Grand Marnier, lub soku pomarańczowego z odrobiną %, lub pominąć alkohol i skropić biszkopt samym sokiem. Proporcję podaję na tortownicę o średnicy 22 cm.



Biszkopt kakaowy
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane mikserem na bardzo (!) wolnych obrotach dadzą Wam biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy . Składniki wmieszane szpatułką, również bardzo delikatnie (!) spowodują, że biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę  wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 balaty.

Masa czekoladowa:
500 g serka mascarpone
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżeczki gorzkiego kakao

Czekoladę, rozpuścić na parze, poczekać az lekko ostygnie ale nie zacznę tężeć. Serek przełożyć do misy miksera i delikatnie zmiksować z roztopiona czekoladą i kakaem.

Masa pomarańczowa

400g serka mascarpone
2 duże pomarańcze
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Pomarańcze sparzamy , obieramy ze skórki i białych błon. Kroimy na cząstki i blendjemy z cukrem pudrem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok 50ml ciepłe wody i dodajemy do zmiksowanych pomarańczy, dokładnie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy do serka wraz z musem pomarańczowym  i wszystko delikatnie mieszamy.

Blaty biszkoptowe nasączamy wkładamy pierwszy blat do tortownicy z obręczą i nakładamy masę pomarańczową. Wkładamy na chwilę do lodówki aby lekko stężała (ok 10min) następnie kładziemy drugi blat i rozsmarowujemy masę czekoladową. Przykrywamy ostatnim blatem i dekorujemy.

* masę czekoladową dzielimy tak aby zostano jej na wierzch i boki tortu.


1 komentarz:

  1. "Blaty biszkoptowe nasączamy wkładamy pierwszy blat do tortownicy z obręczą i nakładamy masę pomarańczową." - czym nasączyć ???

    OdpowiedzUsuń