poniedziałek, 9 września 2013

Maślano drożdżowe ciasto z jagodami i marcepanem

Moi drodzy! Ostatni wiele się dzieje, sami wiecie jak jest raz lepiej raz gorzej ;-(. Zawsze trzeba wierzyć,że po burzy wyjdzie słońce i przyjdzie lepszy czas. Tyle tytułem wstępu i usprawiedliwienia mojej nieobecności.Postaram się, aby ponownie zrobiło się pysznie. A tym czasem zapraszam, na pyszne ciasto drożdżowe z jagodami i marcepanem z przepisu mojego autorstwa. Obłędnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jeśli uda wam się powstrzymać od zjedzenia całego zaraz po wyjęciu z piekarnika, to smak również będzie zachwycający.Przepis na tortownicę 22 o średnicy 22 cm



400 g mąki
100 g cukru
50g świeżych drożdży
2 jajka
100 g masy marcepanowej
200 ml mleka
100g masła

dodatkowo
200 g jagód
100g zimnego masła
4 łyżki brązowego cukru


Na początek podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim 100g masła. Mąkę wsypujemy do misy, robimy dołek i dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy 100g cukru.Przysypujemy delikatnie mąką.Dodajemy jajka i masło rozpuszczone w mleku. Wyrabiamy luźne ciasto. Gdyby wydawało wam się za rzadkie dodajcie odrobinę mąki.Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość dodajemy do ciasta starty na grubej tarce marcepan i delikatnie przerabiamy ciasto.Wykładamy do foremki, na wierzch dajemy jagody. Następnie na owoce ścieramy na grubych oczkach zimne masło i wszystko posypujemy brązowym cukrem.Pieczemy ok 40 min w 175 stopniach.



2 komentarze:

  1. U mnie po jagodach już nie ma śladu :( Dobrze, że zamroziłam. Jak znalazł do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też udało się zamrozić kilka woreczków

    OdpowiedzUsuń