wtorek, 17 września 2013

Korzenne ciasto gruszkowo żurawinowe czyli gruszotka z żurawiną ;-)

Uwielbiam kombinować ze smakami, łączyć dodawać, odejmować, dosypywać i próbować. Tym razem wpadłam na pomysł upieczenia owsianej gruszotki ;-) czyli ciasta z gruszkami. Ale żeby nie było zbyt banalnie połączyłam gruszki ,żurawinę i cynamon w parę z mąką owsianą. Co wyszło-pyszne bardzo aromatyczne wilgotne ciasto jesienne. Proporcję podaję na tortownice o średnicy 22 cm. Mąkę owsianą możecie zastąpić pszenną lub tak jak ja w proporcjach pół na pół.




kostka masła
3 jajka
1 łyża kwaśnej śmietany
180 g mąki pszennej
180 g mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane)
150 g cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
(przyprawy możecie zastąpić gotową przyprawą do piernika w ilości ok 2 pełne łyżeczki)
dwie garście suszonej żurawiny
4 gruszki

Kruszonka owsiana
pół kostki masła 
100 gram cukru
80 g mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych 



Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym jajku i łączymy składniki. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.3 gruszki obieramy i kroimy w kostkę i razem z żurawiną dodajemy do ciasta  Mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej foremki. Na wierzch układamy pokrojoną w paski ostatnią gruszkę, i posypujemy owsianą kruszonką. Pieczemy  175 st ok 45 min.




4 komentarze:

  1. uwielbiam gruszki ;) ciacho na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto. Mogłabym je jeść cały tydzień i z nikim się nie dzielić:) Egoizm? TAK:)

    OdpowiedzUsuń