wtorek, 17 września 2013

Keks jabłkowo orzechowy z kruszonką

Nieubłaganie nadchodzi jesień, i to całkiem sporymi kokami. W Krakowie od rana wieje i leje liście żółkną i zasypują wszystkie ulice.Gdyby jeszcze ta pora roku była taka prawdziwie polska złota, było by miło. Na pocieszenie zostaje nam kubek gorącej herbaty i coś słodkiego. Mam nadzieję ,że moje dwie propozycje przypadną Wam do gustu. Pierwsza to ciasto jabłkowo orzechowe, fajne połączenie smaków, chrupiąca kruszonka.Mocno wilgotne, długo zachowuje świeżość.  Składniki podaję na dwie formy keksówki o długości 18 cm.



300 g masła
4 jajka
350g mąki
150 g zmielonych orzechów włoskich
4 jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru

kruszonka

200 g mąki
100 g masła
100 g cukru



Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę(długo, ja ucieram robotem ok 7 minut) Następnie dodajemy po jednym jajku  i mieszamy do całkowitego połączenia składników.Dodajemy zmielone orzechy mąkę, proszek do pieczenia i dwa starte na grubych oczkach jabłka. Mieszamy. Na koniec dodajemy dwa kolejne jabłka pokrojone w kostkę.Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i posypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy 40-45 min w 180st.






1 komentarz: