czwartek, 12 września 2013

Borówka brusznica z gruszkami do mięs

Będąc dosłownie 12 godzin na Mazurach zdążyłam zaopatrzyć się w owoce brusznicy i żurawiny. Mazurskie lasy są bardzo bogate w te smakołyki. Jedno z moich "Potworzastych" uznaje jako dodatek do mięs tylko 2 rzeczy surówkę z marchwi ( proporcje jedna marchewka pół jabłka kubek śmietany i 3 łyżki cukru ;-) oraz właśnie żurawinę i brusznicę.Dzisiaj zatem przygotowałam dla Was przepis na Borówkę brusznicę z gruszką do mięs. Szkoły są dwie jedni mówią przemrozić przed przygotowaniem inni tego nie robią. Ja nie mroziłam.



1 litr owoców brusznicy
2 gruszki
40 dkg cukru
2 łyżki wody

Brusznicę przelewamy na sicie wrzącą wodą. Gruszki obieramy pozbawiamy pestek, kroimy na grubą kostkę. Zasypujemy połową cukru i przesmażamy na małym ogniu ok 10 minut. Brusznicę wsypujemy do garnka dodajemy 2 łyżki wody i resztę cukru. Smażymy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Na koniec dodajemy gruszki i podsmażamy jeszcze ok 10 min. Gorącą masę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

* czas smażenia należy kontrolować w zależności od stopnia dojrzałości owoców, w gotowym przetworze powinny być wyczuwalne całe owoce brusznicy i kawałki gruszek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz