środa, 14 sierpnia 2013

Tarta z brzoskwiniami i kremem waniliowym

Uwielbiam nasze polskie morze. Kiedyś jeździłam tam co rok, ale pogoda zmusiła mnie do zmiany kierunku ;-) Jednak tego lata zdecydowałam , że chociaż na kilka dni muszę odwiedzić  nadbałtycka krainę .Mam zamiar delektować się rybkami prosto z portu i wdychać jod.Zanim wyjadę, chciałabym podzielić się z Wami jeszcze jednym przepisem ;-) Co tam walizki mogą poczekać ;-) zapraszam na kruchą tartę z podwójnym owocowym nadzieniem i kremem waniliowym.



Kruchy spód
200 g mąki krupczatki
2 żółtka
100 g masła
30 g cukru pudru
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli  

Krem

250ml kwaśnej śmietany
2 żóltka
3 łyżki cukru
 nasionka wanilii z jednej laski

Dodatkowo

8 brzoskwiń
300g borówek
1 galaretka brzoskwiniowa

Masło, mąkę, sól, cukier wymieszaj i rozetrzyj w palcach na kruszonkę. Dodaj żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, wałkuj, nadając ciastu kształt koła. Wyłóż nim foremkę do tarty , nagrzej piec do 200°C. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.

Wyjmij ciasto, na wierzch poukładaj 4 pokrojone na cząstki brzoskwinie i połowę borówek .Składniki kremu połącz razem i wylej na pierwszą warstwę owoców. zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200st ok 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj ,aż ostygnie. Następnie na wierzch poukładaj resztę owoców i zalej tężejącą galaretką.Prze podaniem schłodź w lodówce.














 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz