wtorek, 6 sierpnia 2013

Ratatouille czyli zupa paprykowa z cukinią-wersja light

Ratatouille to nic innego jak danie opierzające się na składnikach takich jak papryka, cukinia, pomidory cebula. Szybko zamienimy ją w leczo dodając kiełbasę lub inną wędlinę.Ale skoro obiecałam Wam, że na blogu znajdziecie więcej przepisów na zdrową żywność i tzw light, to tym razem zapraszam na odchudzana wersję ratatouille. Dodatek odpowiednich przypraw w ej zupie wspomaga trawienie i zapewnia lepsze samopoczucie. Ja jako,że ostatnio sporo ćwiczę i staram się jeść zgodnie z wytycznymi trenera, wiecie białka, węglowodany itd itp mam tą zupę często w lodówce.Wolno ją jeść nawet po przysłowiowej 19, do oporu, kiedy tylko wieczorem poczujecie się głodni ;-) Polecam też dla urozmaicenia od czasu do czasu zmiksować  ją i podawać w formie kremu z wieloziarnistymi grzankami.




1 papryka zółta
1 papryka czerwona
1 papryka biała
1 papryka zielona
2 średnie cebule
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
3 sparzone pomidory bez skórki
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
posiekana kolendra
posiekana bazylia
mała papryczka chili
odrobina soli do smaku


Z daniem tym nie ma wiele pracy. Wszystkie warzywa należy omyć obrać i w razie potrzeby pozbawić pestek. Jeśli macie młodą niewielką cukinię nie musicie tego robić. Wszystkie warzywa kroimy na dość duże kawałki i zalewamy wodą tak aby były tylko nakryte. Dodajemy ziele,listek i pierz zagotowujemy i na małym ogniu dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy posiekana kolendrę i posiekane chilli.Gotujemy jeszcze ok 10-12 minut. Warzywa powinny zachować swój kształt , nie chcemy, aby ugotowały nam się na paćkę ;-) Pod koniec doprawiamy odrobiną soli. Wcinamy do woli ;-)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz