środa, 21 sierpnia 2013

Likier kokosowy - Domowe malibu

Moi drodzy-mam nadzieje,że wybaczcie chwilowa nieobecność?! Długi weekend spędziłam nad naszym pięknym morzem. Pogoda była wymarzona, a towarzystwo bardzo sympatyczne.Wracam na dobre z nowymi przepisami. A na przywitanie mam dla was przepis na likier kokosowy , czy jak kto woli domowe malibu. Świetna baza do przygotowania pysznej pina colady lub innych egzotycznych drinków. Bardzo dobrze komponuje się nie tylko z mlekiem, ale i sokami owocowymi (spróbujcie z sokiem żorawinoym).




2 orzechy kokosowe
laska wanilii
4 łyżki cukru
500ml białego rumu
200ml wody

W orzechach kokosowych zrobić dziurkę korkociągiem i zlać mleko.Następnie orzech rozbić tłuczkiem do mięsa i dokładnie wykroić biały środek. Miąższ pokroić na drobne kwaki lub zetrzeć na tarce. Włożyć do słoja wraz z całą laską wanilii zalać rumem.Cukier rozpuścić w wodzie i również dodać do słoika.Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne chłodne miejsce na ok 10 dni. Po tym czasie przecedzić, przefiltrować płyn i rozlać do butelek.Uwaga na dnie butelek może wam się pojawić niewielki osad, to nic ;-). Używać do drinków i koktajli.









3 komentarze:

  1. z sokiem żurawinowym nigdy nie próbowałam, ale to jest pozycja, którą muszę zrobić w tym roku :DD

    OdpowiedzUsuń
  2. mm... najlepiej! :)
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń