wtorek, 6 sierpnia 2013

Jogurtowe lody bazyliowo cytrynowe ( dietetyczne lody)

Dzisiaj ma propozycję, dla wszystkich dbających o linię, będących na diecie i odchudzających się. A także dla tych z Was którzy lubią zdrowo się odżywiać. Sama wiem jrwa, polecamak ciężko jest odmawiać sobie słodyczy i wszelkich łakoci,  kiedy akurat jesteśmy na diecie. Co prawda sklepowe pułki uginają się od "dietetycznych" przekąsek, batoników, i innych "lajtowych"produktów, ale zapewniam Was że w większości nic dobrego nie znajdziecie, cukry słodziki i inna chemia. Nie dajcie więc się oszukiwać i spróbujcie sami przygotować w domu niskokaloryczne desery. A jako,że lato w pełni i sezon na lody i sorbety trwa,polecam przygotowanie takowych samodzielnie. Dzisiejsza propozycja to Jogurtowe lody cytrynowo bazyliowe. Bardzo orzeźwiające, o mocno wyczuwalnym smaku cytryny, delikatnie przełamanym aromatem bazylii. Konsystencją przypominają bardziej sorbet. Do ich przygotowania będzie Wam potrzebny Syrop bazyliowo cytrynowy, na który przepis znajdziecie TU zatem do dzieła.



500g jogurtu naturalnego 
1 cytryna
4 łyżki syropu bazyliowo cytrynowego
kilka listków świeżej bazylii ( ja dałam 10)
opcjonalnie ksylitol lub cukier puder do dosłodzenia 


Jogurt mieszamy z syropem, następnie dodajemy sok miąższ i skórkę z cytryny. Ja skórki nie ścieram tylko drobno siekam, po zamrożeniu daje fajne efekty smakowe. Dodajemy posiekane listki bazylii i ew dosładzamy. Chłodzimy w lodówce a następnie postępujemy zgodnie z instrukcją waszej maszynki do lodów. Jeśli taowej nie posiadacie, przelejcie przygotowany jogurt do pojemnika wsadźcie  do zamrażalniki i mieszajcie co 15 min do osiągnięcia właściwej konsystencji. Lody można jeść zaraz po przygotowaniu, wtedy maja bardziej kremową konsystencję.









 
Akcja lodowa 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz