środa, 7 sierpnia 2013

Focaccia z pomidorami

Focaccia to oryginalny włoski chleb, najstarszy i najsmaczniejszy. Do jej przygotowania wystarczy tylko pięć składników, mąką, oliwa z oliwek, woda, sól i drożdże. To ciasto nadaje się świetnie do kombinowania z sezonowymi dodatkami, co do niego nie dodacie będzie pysznie.  Składniki podaję na jedną bardzo dużą focaccie.( forma z piekarnika lub 4 mniejsze w formie placków)



Przepis podstawowy:

5 szklanek mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
2 - 3 łyżki Oliwa z oliwek (plus 2 dodatkowe )
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
2 szklanki  ciepłej wody
dodatkowo:
sól gruboziarnista, oliwa z oliwek, pomidorki koktajlowe, papryka, tymianek, rozmaryn, co tam chcecie ;-)


Przesianą mąkę, drożdże, oliwę i sól wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy połowę wody, wyrabiamy stopniowo dodając resztę wody. Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiamy jeszcze 5 minut ( Włoszki robią to rękami złożonymi w pięść). Na dno miski wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy tam nasze ciasto uformowane w kulę. Nakrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
Blachę wysmarowujemy oliwą z oliwek, wykładamy ciasto i formujemy rękami na pożądany kształt.Odstawiamy na kolejne 20 minut. Po tym czasie delikatnie plcami zrobic dołeczki w cieście skropić oliwą z oliwek posypać solą i ułożyć ulubione dodatki Pieczemy w 200st ok 15 minut.







 
Amore pomodori!

5 komentarzy: