sobota, 3 sierpnia 2013

Buraczane ciasto czekoladowe ( Ciasto czekoladowe bez tłuszczu)

Jakiś czas temu postanowiłam, bardziej skupić się na zdrowym odżywianiu i dbaniu o kondycję.Co prawda nigdy w mojej kuchni nie dominowały tłuste i ciężko strawne potrawy, ale jednak zdecydowałam baczniej przyglądać się temu co wrzucam do przysłowiowego garnka ;-). Zdrowe odżywianie nie ma polegać na tym aby odmawiać sobie łakoci i innych pyszności. Chodzi o to aby staranniej dobierać składniki i jeśli się da to zamieniać je na zdrowsze odpowiedniki. Żeby WAS przekonać o tym zapraszam na ciasto czekoladowe na burakach bez tłuszczu. Buraczane ciasto czekoladowe powinno znaleźć wasze uznanie, nie dość że pysznie smakuje, rewelacyjnie wygląda, to nie zawiera dodatkowego tłuszczu i ma tylko minimalną ilość mąki.Proporcje podaję na tortownicę 18-20 cm. Przepis znalazłam w książce pt"Gotuj i chudnij" z tym,że zastosowałam kilka modyfikacji.



Ciasto:
250 g dobrej gorzkiej czekolady (70% kakao)
3 jajka
nasionka z jednej laski wabili ( można pominąć, ale nie zastępować cukrem wanilinowym)
2 łyżki płynnego miodu
200g brązowego cukru
80 g mąki razowej ( ew zwykłej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

30g gorzkiego kakao
250 g surowych startych buraków ( 2 średnie buraki)
pół łyżeczki soli
100ml mocnej czarnej kawy

Dodatkowo
owoce na wierzch
ew 1 gorzka czekolada rozpuszczona na polewę

Czekoladę roztapiamy nad parą wodną. W mikserze ubijamy jajka z cukrem, miodem i wanilią.Ma powstać prawie,że biała puszysta masa.Następnie dodajemy mąkę proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy.Buraki odciskamy z nadmiaru soku  i dodajemy do ciasta- mieszamy. Dodajemy roztopioną czekoladę i kawę, wszystko łączymy szpatułką.Piekarnik nagrzewamy do 150 st, ciasto wykładamy do nieprzywierającej foremki i pieczemy z termoobiegiem ok 35 minut, a następnie grzałką górna 10 minut. Wyjmujemy i studzimy w tortownicy. Kiedy wystygnie wyjmujemy na talerz i możemy sobie dogodzić polewając ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą. Dekorujemy owocami.









5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Już kiedyś chciałem je wypróbować, a te zdjęcia tylko mnie do tego zachęcają. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie spróbuj mam nadzieję ze będzie smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda! Muszę go zrobić na urodziny, jako tort :) Nie mogę się doczekać^^

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak zetrzeć te buraki? na drobno czy średnie oczka? Przepis porywam i wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń