czwartek, 4 lipca 2013

Truskawkowa panna cotta

Panna cotta, to jeden z tych deserów, którym zawsze można zaskoczyć, proponując rożne wariacje na jej temat.W lecie korzystajcie z owoców sezonowych, a zimą pokuście się o panna cottę z sosem czekoladowym lub cytrusami.Proporcje na 4 porcje

1szklanki mleka
1 szklanki śmietany 30%
1 szklanki zmiksowanych truskawek
10 truskawek całych
3 łyżki cukru (plus 2 do sosu)
4 łyżeczki żelatyny

Truskawki miksujemy z cukrem .Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę, dodajemy śmietankę i pure truskawkowe, wszystko dokładnie mieszamy.Przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia

Sos truskawkowy
 Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy 1 łyżę wody i gotujemy na małym ogniu ,aż cukier się rozpuści. przygotowanym sosem polewamy panna cottę przed podaniem.








1 komentarz: