poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort czarny las - tort z musem czekoladowym i wiśniami

Absolutnie nie akceptuję tortów kupnych. Jest tylko jeden wyjątek w znanej sieci hipermarketów francuskich, sprzedają tort produkcji własnej zwany Czarny Las. I to jest jedyny tort , na jaki sporadycznie sobie pozwalam, ale to tylko ze względu na M. który jest jego miłośnikiem. Dziś z okazji entych urodzin męża postanowiłam taki tort przygotować sama. Wyszło pysznie, miał tylko za mało czasu ,żeby dobrze się schłodzić.Zastanawiam się także jaki był by efekt gdyby zaryzykować zamrożenie go i podanie w wersji lodowej? Proporcje podaję na tortownicę 22 cm.

Biszkopt:

4 jajka
70g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
80g cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao

Mus czekoladowy

200g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady

Wiśnie:

300g wydrylowanych wiśni
3 łyżki wody
5 łyżek cukru

Bita śmietana

250ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego


Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Delikatnie łączymy żółtka z pianą , a następnie z przesianymi mąkami i kakaem. Bardzo delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Pieczemy w 180st 30 minut.
Kiedy biszkopt nam stygnie przygotowujemy mus czekoladowy i wiśnie. W garnuszku gotujemy wodę z cukrem do gorącego syropu dodajemy wydrylowane wiśnie gotujemy 2-3 minuty, zostawiamy do ostygnięcia, Nad parą wodną rozpuszczamy czekolady, kiedy wystygną mieszamy je z serkiem mascarpone. 250ml śmietany ubijamy n a bardzo sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Może mieć trochę rzadką konsystencję, ale po schłodzeniu tężeje .Wiśnie odcedzamy, nie wylewamy powstałego syropu Resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem i esencją waniliową. Blat biszkoptowy zostawiamy w obręczy tortownicy. Nasączamy pozostałym syropem z wiśni i układamy na nim odsączone owoce. Na wierzch wykładamy mus czekoladowy,wyrównujemy. Na górę rozsmarowujemy ubitą śmietanę.Obsypujemy odrobiną gorzkiego kakao. Schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz