niedziela, 21 lipca 2013

Tartaletki zapiekane z kremem waniliowym i owocami

Tarteletki, małe słodkie kruche babeczki wypełnione ulubionym nadzieniem.Każdy z Was ma pewnie swoje ulubione. Ja tym razem spróbowałam zapiekanych tarteletek z kremem waniliowym i owocami sezonowymi. Krem powstał na bazie tego wykorzystanego do Ciasta jagodowego z małymi modyfikacjami. Proporcję podaję na 12 tarteletek



Ciasto:

200g mąki pszennej
100g zimnego masła
80g cukru
1 żółtko

Z podanych składników szybciutko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na min.30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki pasujące rozmiarem do waszych foremek na tarteletki. Dokładnie wylepiamy ciastem foremki, delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 180 st.

Nadzienie:

200 g kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego

Wszystkie składniki łączymy razem na jednolitą masę .

dodatkowo:

5 łyżek dowolnego dżemu lub powidła
owoce

Na podpieczone spody tarteletek rozsmarowujemy odrobinę dżemu, wlewamy krem waniliowy (nie za pełno) a na wierzch układamy przygotowane owoce. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200st. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. 


.

3 komentarze:

  1. Fajny krem - zapiszę sobie do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ależ smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten krem stal sie ostatnio moum ulubionym, na jego bazie mozna robuc wiele kombinacji :-)

    OdpowiedzUsuń