środa, 24 lipca 2013

Tarta migdałowa z kremem waniliowym i wiśniami

Ostatnio w mojej kuchni goszczą wiśnie. Zadomowiły się już w postaci dżemu, konfitur, soku a teraz jeszcze jako pyszna tarta. Kruchy spód migdałowy i znany wam już m.in z Tartaletek krem waniliowy przełamany odrobiną soku z cytryny- idealny do zapiekania. Wszystko pysznie się komponuje. Zaleta dodatkowa, ciasto (gotowe upieczone)możecie zamrozić, a jeśli będziecie chcieli podać gościom to rozmrażacie albo w temp pokojowej , albo 10 -15 minut w piekarniku 200st. 



Ciasto
100g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
50 g zmielonych migdałów

Wszystkie składniki razem najpierw siekamy nożem, a następnie szybciutko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folia i wkładamy na ok 30 min do lodówki.

Nadzienie:

250g śmietany kwaśnej 18 %
2 żółtka
100 g cukru 
skórka i sok z jednej cytryny
3 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
wydrylowane wiśnie

Wszystkie składniki nadzienia( oprócz wiśni) łączymy razem na gładką masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, i rozwałkowujemy, wylepiamy foremkę do tart , lub tortownice (w tym wypadku nie zapomnijcie podnieść brzegów) i podpiekamy 10 min w 200 st. Następnie na spód wlewamy nadzienie , układamy wiśnie i zapiekamy ok 20 min 200st. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i jemy ;-)




4 komentarze:

  1. kraków pozdrawia kraków! :)
    narobiłaś mi smaczka na wiśnie!


    a do siebie zapraszam na pikantne stripsy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna jest, musi smakować obłędnie, kwaskowate wiśnie i delikatny krem...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna, aż troszkę szkoda byłoby jeść! Ale z pewnością tak dobra, że nie można się powstrzymać:-))

    OdpowiedzUsuń